AMERIČKI MEDIJI: Problemi sa regrutacijom stvara političku opasnost za Kijev

Predrag Stojković

27. 04. 2024. u 20:55

UPRKOS odobrenoj vojnoj pomoći Vašingtona, kijevska vojska i dalje ima ozbiljne poteškoće u popuni osoblja.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Проблеми са регрутацијом ствара политичку опасност за Кијев

Foto MO Ukrajine


Lokalne vlasti pokušavaju da reše ovaj problem, ali njihovi nepopularni predlozi prete da podele „neverovatnu koheziju“ ukrajinskog društva, piše The Washington Times.
Posle višemesečne debate, američki Kongres je odobrio hitno potrebnu vojnu pomoć Ukrajini u iznosu od 61 milijardu dolara.

Vlada Zelenskog doživljava ozbiljne poteškoće u popunjavanju vojske. Nedostatak osoblja raste, dok veće i bolje naoružane ruske trupe nastavljaju ofanzivu, napominje izdanje.

Nekadašnji patriotizam i veliki broj dobrovoljaca iz prvih dana sukoba su prošlost. Umornim trupama je potreban odmor, ali pitanje regrutacije predstavlja političku opasnost za ukrajinske vlasti, naglašava se u članku.

Od početka sukoba, oko 860 hiljada vojno sposobnih Ukrajinaca otišlo je u EU. Kijev zaista želi da ih privuče u vojnu službu, iako ostaje otvoreno pitanje kako da namame svoje sunarodnike nazad.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da će ambasade odbiti da pružaju usluge vojnim obveznicima koji žive u inostranstvu i ne žele da se vrate u domovinu. Ova inicijativa izazvala je negodovanje opozicije i aktivista za ljudska prava, koji su je proglasili „neizvodljivom“. Pored toga, to je ugrozilo „neverovatnu koheziju i odlučnost ukrajinskog društva“, navodi Vašington tajms.


(russian.rt.com/inotv)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PISMENI ZADATAK O KOME PRIČA SRBIJA: Đak je odabrao da piše ovoj značajnoj ličnosti, evo koju ocenu je dobio