AIDA OTKRILA PRAVE MOTIVE REZOLUCIJE: Kako se glasanje u UN približava, protivnici Srbije govore o suštini dokumenta

M. St.

10. 05. 2024. u 07:00

KLUPKO pravih namera koje stoje iza rezolucije o genocidu u Srebrenici sve se više odmotava kako se približava dan sa glasanje o ovom dokumentu u Ujedinjenim nacijama: obračun sa Republikom Srpskom i alibi za otimanje Kosova i Metohije od Srbije.

АИДА ОТКРИЛА ПРАВЕ МОТИВЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ: Како се гласање у УН приближава, противници Србије говоре о суштини документа

Foto: Printskrin

Ovako analitičari komentarišu zdušno lobiranje zagovornika skarednog dokumenta u danima pred stavljanja na dnevni red u Greneralnoj skupštini UN, koji pokušavaju da opravdaju njegovo usvajanje, nudeći nove uglove gledanja. Posle ratnog savetnika Alije Izetbegovića, Amerikanca Frensisa Bojla, koji je priznao da je rezolucijom započeto ukidanje Srpske, nazvavši je "genocidnom tvorevinom", i NVO aktivistkinja Aida Ćorović izjavila je da će donošenje ovog dokumenta "okriviti državu Srbiju i Srpsku pravoslavnu crkvu", kritikujući diplomatsku akciju srpskog državnog vrha predvođenu predsednikom Aleksandrom Vučićem protiv usvajanja.

- Meni je potpuno jasno odakle ovoliko mnogo opiranja da se donese rezolucija jer će ona na neki način, bez obzira što nijednog trenutka ne krivi ceo srpski narod, na neki način će dovesti u vezu makar i posredno tadašnji politički vrh Srbije - rekla je Ćorovićeva za TV Hajat iz BiH.

Iako nijednom presudom nije utvrđena odgovornost države Srbije za događaje u Srebrenici, Ćorovićeva navodi da za to postoji na desetine, stotine ili hiljade posrednih dokaza. Kako je navela, odgovornost za događaje snosi i RS, SPC i SANU.

Njene reči idu ruku podruku sa zalaganjem Bojla, koji tvrdi da će rezolucija dati snažno oružje setu alata da se postigne ukidanje RS:

- Rezolucija će biti obavezujuća u celoj organizaciji UN. Onda će biti na nama da osmislimo kako ćemo je koristiti da promovišemo interese BiH, i da se jednog dana rešimo Republike Srpske, koja je genocidna tvorevina - rekao je Bojl za televizuju Fejs. - Ako se rezolucija usvoji glasovima većine država, to postaje međunarodno pravo i od tog trenutka je možemo koristiti.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da će Srbija nastaviti da se bori u UN protiv donošenja rezolucije i podsetila da je glasanje već tri puta odlagano.

- To je takođe rezultat borbe Aleksandra Vučića i čitavog tima, ali pokazuje i da se glas Srbije čuje više nego ikada, poštuje i uvažava više nego ikada - istakla je Brnabićeva.

Komentarišući izjave lobista rezolucije, istoričar i politički analitičar Srđan Graovac objašnjava da i ako je stvarne namere neko do sada pokušavao da sakrije, to je radio nevešto, navodeći da je ovo deo strategije političke elite u Sarajevu i zapadnih centara moći da se dokaže da se dogodio genocid i da su za to odgovorni Srbi.

- To je sasvim dovoljno da se potom Republika Srpska proglasi genocidnom tvorevinom. Ovo je obračun sa Srpskom u koji sada pojedinci pokušavaju da uključe i SPC i državu Srbiju, i to govori o nameri da se proširi na celokupni srpski narod - navodi Graovac za "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (3)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!