"ČAK SAM I JA IZNENAĐEN DA JE ON IZNENAĐEN": Nemački ambasador oštro kritikovao Kurtija zbog ZSO

Novosti online

10. 05. 2024. u 11:29

NEMAČKI ambasador na "Kosovu" Jorn Rode iznenađen je što je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti iznenađen stavom Nemačke i Francuske koje članstvo Prištine u Savetu Evrope uslovljavaju zahtevom da "Kosovo" Ustavnom sudu pošalje nacrt statuta Zajednice srpskih opština.

ЧАК САМ И ЈА ИЗНЕНАЂЕН ДА ЈЕ ОН ИЗНЕНАЂЕН: Немачки амбасадор оштро критиковао Куртија због ЗСО

Foto: Printskrin

Rode je rekao da je Kurti svestan da je za Nemačku i Francusku slanje nacrta ZSO ustavnom sudu jedini uslov da se obezbedi većina glasova potrebnih za ulazak u Savet Evrope.

- Čak sam i ja iznenađen da je on iznenađen. Jer premijer Kurti je razgovarao sa francuskim predsednikom Makronom, razgovarao je sa mojom kancelarkom, sastao se sa mojim ministrom spoljnih poslova pre deset dana u Berlinu i imali smo istu poruku za njega: učinite nešto za ZSO i tako ćete pomoći da se obezbedi većina, rekao je Rode za prištinski "Kalkso".

On je, između ostalog, dodao da je slanje nacrta ustavnom sudu jedini način za ulazak Prištine u SE, uz nadu da će se premijer Kurti predomisliti pre sastanka Komiteta ministara država članica Saveta Evrope, za koji se očekuje da će se održati 16. ili 17. maja 2024. godine.

- Prvo, hoće li se o tome glasati? Mislimo da bi neuspelo glasanje bilo katastrofa. Kosovo ima jedinstvenu šansu da se uskoro pridruži SE. A ono što bismo voleli je da Kosovo donese pravu odluku. Zato bih više voleo da sada i ne odlučujemo, ako Kosovo ne preduzme korak koji očekujemo od njih, dodao je Rode, upitan da li će se pitanje članstva Prištine pojaviti na dnevnom redu Komiteta ministara i hoće li dobiti glas Nemačke.

Prema njegovim rečima, slanje nacrta Ustavnom sudu je veoma važno kako bi se obezbedio 31 glas ministara spoljnih poslova, odnosno dve trećine glasova.

Kurti je pre nekoliko dana rekao da neće prihvatiti Zajednicu opština sa srpskom većinom kao uslov za ulazak u Savet Evrope.

- O normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovaramo u Briselu, a ne u Strazburu, naveo je, dodajući da ovaj zahtev nije ni principijelan ni vredan, već apsurdan.

BONUS VIDEO: NAPRAVILI OD OPŠTINE NARKOMANSKO LEGLO: Kurtijevi Srbi na čelu sa Radomirovićem šmrču kao ludi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Željko Obradović o cirkusu koji sledi, 0:6 protiv Sferopulosa, incidentu Naneli - Lazarević...