RAT U UKRAJINI: SBU tvrdi - Pogođena ruska rafinerija 1. 500 kilometara od granice (FOTO)

Novosti online

09. 05. 2024. u 06:54 >> 21:11

RAT u Ukrajini – 805. dan. Rusija je lansirala 20 dronova ka Odesi, a ukrajinska PVO saopštava da je njih 17 oboreno. Ukrajina je pogodila skladište oružja u Krasnodarsku. U udaru na ruski Belgorod povređeno je osam osoba i oštećene su desetine kuća.

РАТ У УКРАЈИНИ: СБУ тврди - Погођена руска рафинерија 1. 500 километара од границе (ФОТО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

SBU: Pogođena ruska rafinerija 1. 500 kilometara od granice

Dron velikog dometa kojim upravlja ukrajinska Služba državne bezbednosti (SBU) pogodio je rafineriju nafte "Gasprom neftokim Salavat" u ruskoj Republici Baškiriji, potvrdio je izvor iz Službe bezbednosti Ukrajine Kijev Indipendent.

Po prvi put od početka invazije u punom obimu, Ukrajina je napala objekte u Baškiriji, oko 1.500 kilometara od granice zemlje, navodi izvor.

Ukrajina je u aprilu pogodila proizvodne pogone u ruskoj Republici Tatarstan, 1.300 kilometara udaljenoj od državne granice.

Gasprom Naftokim Salavat je jedan od najvećih kompleksa za preradu nafte i petrohemiju u Rusiji. Specijalizovana je za proizvodnju benzina, dizel goriva i drugih vrsta naftnih derivata.

U napadu dronom oštećena je jedinica za katalitički kreking nafte u rafineriji.

Ukrajinska Služba državne bezbednosti  je tokom dana, kako je saopštila pogodila dva skladišta nafte u Krasnodorskom kraju.

Zelenski otpustio šefa Uprave državne bezbednosti nakon neuspelog atentata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otpustio je Serhija Ruda, šefa Uprave državne bezbednosti (UDO), tela koje je navodno odgovorno za neuspeli pokušaj ubistva ukrajiskog lidera, javlja Rojters.

Zelenski je izdao dekret o razrešenju Ruda, ali nije naveo ko će ga zameniti na čelu UDO.

U utorak, Ukrajinska služba bezbednosti (SBU) privela je dva pukovnika Uprave državne bezbednosti (UDO) koji su osumnjičeni da su zajedno sa još trojicom optuženih pripremali pokušaj ubistva predsednika Volodimira Zelenskog, šefa SBU Vasilija Maljuka, načelnika Glavne obaveštajne uprave Kirila Budanova i drugih najviših zvaničnika po instrukcijama ruskih specijalnih službi.

Kineska vlada ostaje na strani primirja u Ukrajini

Kineska Vlada nastaviće da doprinosi postizanju mira u Ukrajini, rekao je predsednik Kine Si Đinping tokom sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

„Kina je od početka do kraja doprinosila pregovorima, a takođe namerava da uloži pozitivne napore kako bi se što pre dostigao mir“, rekao je Si Đinping.

Zelenski potpisao zakon o produženju vanrednog stanja i opšte mobilizacije

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je danas zakon o produženju vanrednog stanja i opšte mobilizacije od 14. maja do 11. avgusta. 

Zelenski je 6. maja podneo parlamentu predlog za produženje vanrednog stanja i opšte mobilizacije za još 90 dana, preneo je "Kijev indipendent".

Ukrajinski parlament je dva dana kasnije izglasao odobrenje za produženje.

On je prethodno produžio vanredno stanje i mobilizaciju od 14. februara do 14. maja.

Zelenski je prvi put proglasio vanredno stanje i opštu mobilizaciju 24. februara 2022, kada je Rusija započela napad na Ukrajinu. 

Tusk priznao da su vojnici NATO-a u Ukrajini

Poljski premijer Donald Tusk priznao je da su vojnici NATO-a prisutni u Ukrajini, objavljen je snimak s njegovim komentarom na Jutjub kanalu kabineta predsedavajućeg Saveta ministara Republike, preneli su ruski mediji.

Prema njegovim rečima, Severnoatlantska alijansa trenutno pomaže Kijevu koliko je to moguće.

„Bez pomoći NATO-a, Ukrajina ne bi mogla da se brani toliko dugo. Pa tamo su neke trupe, odnosno vojnici. Tamo ima malo vojnika. Posmatrači, inženjeri“, rekao je Tusk.

Zelenski vratio smenjenog komandanta Snaga za podršku

Predsednik Volodimir Zelenski ponovo je imenovao Dmitra Geregu na mesto komandanta Snaga za podršku Oružanih snaga Ukrajine, kojeg je razrešio te funkcije u martu.

Tada je na njegovo mesto postavio Aleksandra Jakovca koji je od februara 2020. godine obavljao funkciju načelnika inžinjerijskih snaga, načelnika Odeljenja inžinjerskih snaga Komande snaga za podršku Oružane snage Ukrajine.

Razlozi za odluku predsednika nisu saopšteni.

Eksplozije u Odesi, javljaju ukrajinski mediji.

Broj ranjenih u napadu na Belgorod porastao na 11

Broj povređenih u vazdušnom napadu Oružanih snaga Ukrajine u Belgorodu porastao je na 11 osoba, saopštio je gubernator te oblasti na telegramu Vjačeslav Glatkov.

"U gradu Belgorodu, posle vazdušnog napada ukrajinskih oružanih snaga, povređeno je 11 osoba. Petoro njih je dobilo neophodnu medicinsku negu i poslato kući na ambulantno lečenje“, napisao je Glatkov.

Kijev: Ruske trupe granatirale Kupjansk

Ruska vojska je granatirala Kupjansk u Harkovskoj oblasti, jedna osoba je poginula, a druga je povređena, javljaju ukrajinske vlasti.

"Ranjena je 48–godišnja žena, kojoj je ukazana pomoć. Pored toga, 51–godišnji muškarac preminuo je u bolnici od eksplozivne povrede", saopštila je pres služba harkovskog regionalnog tužilaštva, prenosi Ukrinform.

Stoltenberg: Kijev nije tražio NATO trupe

Rukovodstvo Ukrajine nije apelovalo na NATO sa zahtevom da pošalje trupe alijanse u zonu sukoba, izjavio je generalni sekretar Jens Stoltenberg intervjuu za italijansku agenciju ANSA.

"NATO nema planove za raspoređivanje snaga u Ukrajini. Kada sam posetio zemlju prošle nedelje, ukrajinske vlasti to nisu tražile, tražile su veću podršku" rekao je Stoltenberg.

Foto: Profimedia

Pozvao je države alijanse da pruže vojnu pomoć Kijevu.

Prema njegovim rečima, neuspesi ukrajinskih oružanih snaga (AFU) na frontu su zbog toga što NATO nije ispunio ono što je obećao zemlji.

Zelenski smenio komandanta Snaga za specijalne operacije; Zalužnom funkcija amabasadora u Londonu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je razrešio dužnosti Serhija Lupančuka sa mesta komandanta Snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine i na tu funkciju imenovao Oleksandra Trepaka.

Takođe, Zelenski je imenovao bivšeg načelnika vojske Valerija Zalužnog za ambasadora u Ujedinjenom Kraljevstvu.

(Ukrinform)

Foto Tanjug/AP

 

Kijev: Rukse trupe granatirale Krupjansk
 

Ruska vojska je granatirala Kupjansk u Harkovskoj oblasti, jedna osoba je poginula, a druga je povređena, javljaju ukrajinske vlasti.

"Ranjena je 48–godišnja žena, kojoj je ukazana pomoć. Pored toga, 51–godišnji muškarac preminuo je u bolnici od eksplozivne povrede", saopštila je pres služba harkovskog regionalnog tužilaštva, prenosi Ukrinform.

(Ukrinform)

Putin: Nećemo dozvoliti da nam prete

Predsednik Vladimir Putin rekao je tokom Parade Pobede u Moskvi da će Rusija učiniti sve da izbegne globalnu konfrontaciju, ali da neće dozvoliti nikome da joj preti.

U govoru povodom godišnjice pobede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu je rekao da su ruske nuklearne snage uvek u borbenoj gotovosti.

Ruske vojnike koji učestvuju u ratu u Ukrajini Putin je nazvao herojima, istakavši da je cela Rusija uz njih.

(Ria novosti, Reuters) 

Kijev: Dve osobe poginule u ruskom granatiranju Nikopolja

U Nikopolju su u ruskom granatiranju poginuli muškarac i žena, a još dva muškarca su ranjena, saipštio je šef Dnjepropetrovske vojne oblasti Sergej Lisak na Telegramu.

- Neprijateljska artiljerija odnela je živote 62-godišnjeg muškarca i 65-godišnje žene. Muškarci, 39 i 67 godina, su ranjeni. Rusi su od samog jutra granatirali grad - navodi se u izveštaju.

(Ukrinform

U ukrajinskom udaru na Belgorod osam povređenih

U ukrajinskom vazdušnom napadu na Rusiju u Belgorodskoj oblasti povređeno je osam osoba, a oštećene su desetine stambenih zgrada i automobila, rekao je gubernator tog regiona.

Među povređenima je i 11-godišnja devojčica koja je odvedena u bolnicu, rekao je Vjačeslav Gladkov.

(Rojters)

Foto MO Ukrajine

 

Ukrajina napala ruski Krasnodarsk, pogođeno skladište goriva

Ukrajinski napad dronom izazvao je požar i oštetio nekoliko rezervoara za skladištenje goriva u ruskom Krasnodarsku, saopštila je krizna uprava tog regiona.

Oko šest dronova je uništeno, a ostaci su pali na rafineriju u blizini sela Jurovka.

„Oštećeno je nekoliko rezervoara“, saopštila je administracija, dodajući da u napadu niko nije povređen.

(Rojters)

Ukrajinska vojska: Oboreno 17 od 20 ruskih dronova iznad Odese

Sistemi protivvazdušne odbrane Ukrajine uništili su 17 od 20 dronova koje je Rusija lansirala ka teritoriji Ukrajine, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Bespilotne letelice su uništene iznad Odeske oblasti na jugu Ukrajine, saopštile su vazduhoplovne snage na Telegramu.

(Rojters)

BONUS VIDEO: UZNEMIRAVAJUĆI VIDEO -  Muškarac pada sa 20. sprata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOSTA SA LAŽIMA! Crvena zvezda objavila kompletan snimak i detalje razgovora koji su prethodili tuči Naneli - Lazarević! (VIDEO)