ILEGALNO SKLAPAJU DRONOVE SAMOUBICE? Pod lupom proizvodnja i prodaja vojnog naoružanja u Bosni i Hercegovini

S. MIŠLjENOVIĆ

10. 05. 2024. u 13:22

UKOLIKO se ispostave tačnim tvrdnje Zukana Heleza, ministra odbrane BiH, da se u toj zemlji proizvode dronovi samoubice i da su već testirani na jednoj lokaciji, ovo će značiti da su zakonski propisi prekršeni, i da je naoružanje proizvedeno ilegalno i neko mora snositi odgovornost za to. Ovo je izjavio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac.

ИЛЕГАЛНО СКЛАПАЈУ ДРОНОВЕ САМОУБИЦЕ? Под лупом производња и продаја војног наоружања у Босни и Херцеговини

Foto EPA

On je pojasnio da se proizvodnjom naoružanja i vojne opreme u BiH mogu baviti isključivo kompanije koje imaju dozvolu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa za proizvodnju takve vrste naoružanja i vojne opreme. Naglasio je da se proizvodnja, prema zakonu, može zasnivati na ugovorima sa međunarodnim kompanijama i potrebama Oružanih snaga BiH.

- Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nije prijavljen nijedan ugovor za proizvodnju dronova samoubica, niti smo dobili bilo kakav zahtev za izvoz takvih dronova, kao ni za uvoz komponenti potrebnih za proizvodnju dronova samoubica. Posledično tome, nismo dali saglasnost za početak proizvodnje dronova samoubica, kao ni za njihov izvoz ili uvoz komponenti od kojih se prave - rekao je Košarac.

"Roba" za Katar i bivšu zemlju SSSR

MINISTAR odbrane Zukan Helez izjavio je da je tačno da BiH proizvodi dronove samoubice i da se to radi na pet lokacija u BiH.

- Da bi se taj dron napravio, to se mora raditi na pet mesta u BiH. To je sve legalno i već se radi. Uvozimo neke delove iz nekih država, to se sve sklopi na kraju, kao i "mercedes". Mi imamo interes dve države koje žele da mi to izvozimo, jedna od njih je Katar, druga je jedna od zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Neću vam reći gde je fabrika iz koje na kraju izađu dronovi. Kad bude sve gotovo, pa onda - kazao je Helez.

Dakle, ukazao je on, bez potrebnih dozvola Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa proizvodnja i prodaja dronova samoubica je ilegalna, a Krivični zakon BiH propisuje oštre kazne za nedozvoljenu proizvodnju i prodaju naoružanja i vojne opreme.

Nadalje, istakao je Košarac, Zakon o krivičnom postpuku BiH obavezuje službena i odgovorna lica u svim organima vlasti u BiH da prijave krivična dela o kojima su obaveštena ili o kojima imaju saznanja na bilo koji način.

- To konkretno znači da je ministar Helez dužan da prijavi ilegalnu proizvodnju i prometovanje naoružanja i vojne opreme. Napominjem da je Krivični zakon BiH propisuje kazne za sve koji tako ne postupe. On je pozvao nadležne bezbednosne institucije i Tužilaštvo BiH, da ispitaju navode ministra Heleza o proizvodnji dronova samoubica i njihovom testiranju na lokacijama unutar i izvan BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)