NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

SAVLADALI I "SOKOLOV PUT": Za dva i po sata planinari iz Krupnja i Sokoca prošli feratu na Crvenim stenama

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

20. 05. 2024. u 05:00

U OKVIRU priprema za specijalističku obuku vodiča druge kategorije za vođenje na obezbeđenim penjačkim putevima - via feratama, koja se u organizaciji Planinarskog saveza Srbije održava krajem meseca u Gornjačkoj klisuri kod Petrovca na Mlavi, planinarski vodič i predsednik PD "Pokreni se" iz Krupnja Dušan Žugić je sa kolegama iz Milića nedavno za dva i po sata uspešno prošao smer via ferate "Sokolov put" na Crvenim stenama planine Romanije u Republici Srpskoj.

САВЛАДАЛИ И СОКОЛОВ ПУТ: За два и по сата планинари из Крупња и Сокоца прошли  ферату на Црвеним стенама

foto v mitrić

- Zahvaljujući angažmanu članova sokolačkog Planinarskog društva "Glasinac" ferata zaslužuje sve pohvale zbog raznovrsnosti i kreativnosti, čiji vrhunac predstavljaju žičani i tibetanski most pri vrhu - kaže Dušan Žugić.

Pored njih, dodaje, tu su vertikalni i horizontalni delovi, kosine, čak i delovi sa silaskom, uz različite vrste metalnih gazišta. Iako je u potpunosti opremljena veštačkim gazištima - hvatovima ferata nije lagana.

Previsni delovi u vertikali i interesantni detalji, s merom zakomplikovani, zahtevaju konstantnu pažnju i razmišljanje kako na najefikasniji i najbezbedniji način nastaviti dalje. Vrlo je pohvalno i to što je ferata besplatna i otvorena za sve.

Jedno novo iskustvo

ZA petočlanu grupu planinara ovo je jedno novo iskustvo i odlična prilika da nastave dalje kada je ova vrsta planinarskih puteva u našoj zemlji i regionu u pitanju.

Poseta Romaniji rezultat dobre saradnje između planinarskih društava iz Krupnja i Sokoca koja traje godinama i uskoro bi trebala da rezultira organizacijom Kampa za mlade planinare sa ciljem planinarske obuke najmlađih koji će imati priliku da se druže, bolje upoznaju i šire planinarsku zajednicu van granica svoje zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO FRANCUSKE PENZIONERE: Evo šta je Novak uradio posle meča koji je završio u tri ujutru (VIDEO)