TAMO GDE PRESTAJE LOGIKA POČINJE BOSNA: Bivši predsednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević održao predavanje na Pravnom fakultetu u Beogradu

V.N.

09. 05. 2024. u 13:43

NEKADAŠNjI predsednik Ustavnog suda BiH i sudija u penziji Zlatko Knežević održao je juče predavanje na Pravnom fakultetu, u amfiteatru „Radomir Lukić“ na temu - Ustav Bosne i Hercegovine.

ТАМО ГДЕ ПРЕСТАЈЕ ЛОГИКА ПОЧИЊЕ БОСНА: Бивши председник Уставног суда БиХ Златко Кнежевић одржао предавање на Правном факултету у Београду

Privatna arhiva

Knežević je govorio o specifičnom načinu donošenja ustava, snažnom uticaju anglo-saksonskog prava i o njegovim nelogičnostima, koje potvrđuju onu Andrićevu da „tamo gde prestaje logika počinje Bosna“.

On je upoznao studente sa raskorakom između teksta Ustava i stvarnosti, razlozima donošenja samo jednog amandmana na taj ustav, a posebnu pažnju posvetio je izlaganju o sastavu i ulozi Ustavnog suda BiH. Ukazujući na spornu ustavnost, legitimnost, pa i smislenost daljeg opstanka stranih sudija u ovom sudu, on je ocenio da je Ustavni sud BiH imao prilike da se uspostavi kao autoritativni čuvar Dejtonskog ustava, ali da je te prilike, uglavnom, propuštao. Odgovarajući na pitanja studenata, Knežević je ocenio da se uticaj EU u BiH ne može smatrati pozitivnim, ali da BiH, ipak, mora nastaviti da teži implementaciji evropskih standarda. On je istakao da, pored tri konstitutivna naroda, u BiH postoji još jedan, čija je uloga ključna: to je tzv. međunarodna zajednica, odnosno njeni predstavnici koji ne pokazuju interesovanje da se išta ozbiljno menja.

On je zaključio da je mnogo grešaka dovelo do toga da Ustav BiH postane akt prošlosti i da BiH može opstati kao država samo ako jednog dana napiše svoj ustav, bez mešanja međunarodnih faktora, što je formalno-pravno moguće, ali je politički teško zamislivo. Taj ustav bi morao da otkloni sve strahove naroda u Bosni, a potom da obezbedi funkcionalnost, koja u BiH danas ne postoji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ OVO UOPŠTE NIJE HTEO! Poremetili se Noletovi planovi