FUDBALERI DORTMUNDA NAPRAVILI SENZACIJU ULASKOM U FINALE LIGE ŠAMPIONA: Slavićemo i na "Vembliju"

Z. Ćorović

09. 05. 2024. u 10:00

UMELI su da iskoriste svoju šansu, priđu na korak od najlepšeg sna. Potpuno neočekivano, mimo svih prognoza, Borusija iz Dortmunda se prva plasirala u finale Lige šampiona, gde će se 1. maja na "Vembliju" boriti za evropski tron.

ФУДБАЛЕРИ ДОРТМУНДА НАПРАВИЛИ СЕНЗАЦИЈУ УЛАСКОМ У ФИНАЛЕ ЛИГЕ ШАМПИОНА:  Славићемо и на Вемблију

Foto: Profimedia

Odigrali su puleni Edina Terzića iznad svih očekivanja i pobedili u oba polufinalna meča preskupi, neiskusni i malerozni Pari Sen Žermen. Takmičarski skoro do perfekcije, hrabro i uz dozu zaslužene sreće, izborili su se "milioneri" za priliku da osvoje drugu krunu u istorji, pošto su bili prvaci Evrope 1997. godine. Posle te zlatne generacije koju je predvodio čuveni trener Otmmar Hicfild, Dortmund je sa Jirgenom Klopom 2013. stigao do finala prvi put odigranom na renoviranom "Vembliju" i doživeo poraz od Bajerna (1:2). Sada se ponovo vraća u londonski hram fudbala da u meču godine napravi novu senzaciju.

- Od starta sezone u Ligi sezone smo verovali da možemo svakog da savladamo i ne vidim zašto ne bismo pobedili i na Vembliju - istakao je iskusni Mark Humels, jedini strelac i junak trijuimfa u Parizu. - Do meča na "Parku prinčeva" postigao sam premalo golova u Ligi šampiona, samo pet. Sada je bilo pravo vreme za još neki.

Humels je sa 35 godina i 143 dana postao treći najstariji strelac u polufinalima LŠ, iza Rajana Gigsa (37 godina 148 dana) i Edina Džeka (37 godina, 54 dana). Zanimljivo je da je pored njega još i kreator Marko Rojs (34) igrao za Dortmund na tom poslednjem, uzgubljenom finalu sa Bajernom na "Vembliju". Koliko bi bilo simbolike i fudbalske romantike da se ovaj sjajan dvojac popne na krov Evrope u dobu kada mogu da nastupaju za veterane.

- Ovo je neopisivo. Posle više od deset godina ponovo sam u finalu sa Dortmundom. Sutra nikoga neće zanimati kako smo pobedili u obe utakmice, zar je to važno - rekao je Rojs.

Priznanje Terziću

OGROMNE zasluge za plasman u veliko finale Nemci pripisuju mladom treneru Dortmunda Edinu Terziću (41). Brzo se proširila slika od pre desetak godina kada je kao navijač sa tribina bodrio "milionere". Sin jugosovenskih gastabajtera (otac iz BiH, majka Hrvatica) brzo je okončao igračku karijeru, kao mlad se posvetio trenerskom poslu i nametnuo se sjajnim radom u mlađim kategorijama Dortmunda. Za prvog trenera postavljen je 2022, prošle je u poslednjem kolu ostao bez titule, ali ga je klub podržao i nije pogrešio.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!