MOLDAVIJA UBILA DEMOKRATIJU I ANTIFAŠIZAM: Država kažnjava 189 ljudi zbog nošenja georgijevske lente na Dan pobede

Novosti online

10. 05. 2024. u 17:46

U KIŠINjEVU će 189 učesnika akcije „Marš pobede“, koja je održana 9. maja povodom Dana pobede, biti kažnjeno zbog nošenja georgijevskih lenti, saopštila je portparol Generalnog inspektorata policije te zemlje Dijana Fetko.

МОЛДАВИЈА УБИЛА ДЕМОКРАТИЈУ И АНТИФАШИЗАМ: Држава кажњава 189 људи због ношења георгијевске ленте на Дан победе

Foto: Printscreen/TV Zvezda

- Evidentirano je 189 osoba koje su prekršile član 365-5 Zakona o prekršajima Republike Moldavije (nošenje georgijevske lente). Identitet njih 73 već je utvrđen i njima slede novčane kazne - izjavila je Fetko za televiziju „Moldova 1“.

Kako je dodala, uglavnom se radi o učesnicima u akciji „Marš pobede“, kao i liderima opozicione Socijalističke partije.

U Kišinjevu je 9. maja održan skup povodom Dana pobede na kojem je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi. U marševima sećanja širom zemlje učestvovalo je preko 50.000 ljudi. Učesnici akcije su nosili cveće i portrete svojih rođaka koji su učestvovali u Drugom svetskom ratu. Mnogi su nosili državne zastave i obeležja SSSR, bilo je i onih koji su nosili georgijevske lente.

U aprilu 2022. godine u Moldaviji je stupila na snagu zabrana nošenja georgijevske lente i simbola V i Z. U slučaju kršenja zabrane, kazne su od 250 do 500 dolara.

Podsećamo, preko 400.000 stanovnika Moldavije borilo se u sastavu Crvene armije tokom Drugog svetskog rata. Od toga je odlikovano 250.000 ljudi, a 19 je dobilo zvanje „Heroj Sovjetskog Saveza“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)