OBORENE AMERIČKE RAKETE ATACMS: Ukrajina koristila projektile sa kasetnom bojevom glavom u napadu Krim! (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

30. 04. 2024. u 18:08

GUVERNER Krima Sergej Aksenov upozorio je na svom Telegram kanalu da je podmunicija otkrivena u oblasti Simferopolja u selu Donskoje nakon obaranja projektila ATACMS i zamolio da ako budu otkrivene, treba ih prijaviti organima za sprovođenje zakona.

ОБОРЕНЕ АМЕРИЧКЕ РАКЕТЕ ATACMS: Украјина користила пројектиле са касетном бојевом главом у нападу Крим! (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

-Pažnja stanovnicima i gostima poluostrva (selo Donskoe, okolina), nedetonirana podmunicija je rasuta, ne podižite je, ne prilazite! Ministarstvo za vanredne situacije i Ministarstvo unutrašnjih poslova, napisao je Aksenov.

Savetnik šefa Krima Oleg Krjučkov rekao je šta je to podkalibarska municija i zamolio građane da ako budu pronađeni ih ne diraju i da ih odmah prijave Ministarstvu za vanredne situacije.

-Ne dižite! Odmah pozovite Ministarstvo za vanredne situacije! Podmunicija M74 je čelično kućište napunjeno eksplozivom. Kada se sudari sa metom i eksplodira, svaka podmunicija proizvodi veliki broj čeličnih fragmenata koji efikasno pogađaju mete kao što su kamioni , lako oklopna vozila i radarske antene u radijusu 15 m. Ova municija nije efikasna protiv oklopnih vozila, napisao je Krjučkov na svom Telegram kanalu.

U noći 30. aprila, ukrajinske jedinice ponovo su pokušale da napadnu poluostrvo Krim. I opet su za to korišćene američke rakete dugog dometa ATACMS, koje su SAD, kako je već objavljeno, ispporučile Kijevu i pre nego što je Kongres odobrio novi paket vojne pomoći.

Ukupan broj raketa ovog tipa prebačenih u Ukrajinu procenjuje se na približno 100 primeraka, uključujući ATACMS sa takozvanom pojedinačnom bojevom glavom.

Očevici izveštavaju o dejstvu ruske PVO i nekoliko eksplozija na nebu koje su se dogodile u oblasti Simferopolja, kao i iznad severnog dela poluostrva Krim.

Koordinator pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov piše u TG da je ruska PVO funkcionisala savršeno.

Tokom raketnog napada na Krim uvedena su ograničenja saobraćaja na Krimskom mostu. Zatvaranje mosta za saobraćaj objavljeno je na zvaničnom nalogu u 01:25 časova po moskovskom vremenu. Nešto više od pola sata kasnije nastavljen je saobraćaj na mostu preko Kerčkog moreuza.

Očekuje se da će Ministarstvo odbrane Rusije izvestiti o tome koliko je raketa lansirano na Krim i koliko ih je presretnuto sa PVO i PRO sistemima ruske vojske.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!