LJUBAV I KOMPLEKSNI LJUBAVNI ODNOSI: Šarlin Mekena, zvezda krimi-drame "Ubistva u Beču", o novoj sezoni i glavnom toku priče

NIKOLA DRAŽOVIĆ

06. 04. 2024. u 05:00

TREĆA sezona uzbudljive kriminalističke drame "Ubistva u Beču" smeštena je u 1908, a dojučerašnji slučajni partneri Maks Liberman (Metju Bird) i Oskar Rajnhart (Jirgen Maurer) danas su dobro uigran detektivski tandem.

ЉУБАВ И КОМПЛЕКСНИ ЉУБАВНИ ОДНОСИ: Шарлин Мекена, звезда крими-драме Убиства у Бечу, о новој сезони и главном току приче

Foto Epik drama

Svakog petka od 21.00 na kanalu Epik drama oni se suočavaju sa novim slučajevima koji ih vode u svet mode sa početka 20. veka, iza kulisa kineske trgovine antikvitetima, ali im otkrivaju i potpuno novi univerzum, čudo umetnosti zvano film. Tempo krimi-priča u trećoj sezoni, koja je mahom snimljena u Budimpešti i na drugim lokacijama u Mađarskoj, daje ljubav i kompleksni ljubavni odnosi, među kojima je najintrigantniji onaj koji se razvija između glavnih junaka.

O tome na koji su način Maks i Oskar od zakletih neprijatelja stigli do statusa bratske ljubavi, razgovaramo sa mladom glumicom Šarlin Mekenom, koja u seriji tumači lik Lee, Maksove rođene sestre, a čija je junakinja upravo svojom životnom pričom krči gustu šumu emocija u aktuelnom ciklusu.

- Od početka serije sam želela da se to dogodi Lei. Već sam počela pomalo da se osećam kao peti točak u ovoj priči. Postane dosadno kada ste dve sezone stalno u gepeku i u senci poznatog brata - uz smeh započinje razgovor, za "TV novosti", mlada glumica, dodajući da joj je najzanimljiviji odnos u novom serijalu upravo onaj koji se razvija između Maksa i Oskara.

Foto Epik drama

- Prijateljstvo između dva muškarca je posebna kategorija ljubavi. Tu ima toliko karaktera, časti, poštovanja, ali i istančanih osećanja. Čini mi se da su među ženama te emocije mnogo jednostavnije i rasterećenije. Kad muškarac kao prijatelj otvori srce muškarcu, to zaista ima neku posebnu težinun, a sa podjednakom težinom dolazi i razočaranje. Ako se zateknete u blizini kada se to dogodi, imam osećaj da možete biti sprženi radijacijom kao da je pored vas eksplodirala nuklearna bomba.

* Čime se to Maks i Oskar bave u trećoj sezoni što je do te mere produbilo njihov odnos?

- Ljubavni trouglovi su u fokusu priče nove sezone. Moja ljubavna priča je jedna od vodećih, jer je Lea konačno doživela to da ima simpatiju. Međutim, uživala sam u tome kako se razvija odnos između Maksa i Oskara. Deluju mi kao stari par koji je prošao kroz mnogo toga. Znamo da Maks strastveno veruje u novu nauku o psihoanalizi, dok je Oskar prilično nezainteresovan za svet uma. Kroz igru zločina i razrešavanja mentalnih misterija oni polako počinju da poštuju mišljenja jedan drugog, ali i da manje doživljavaju svet kao crno-beo. Shvataju da je život sačinjen uglavnom od sivih oblasti. U novim epizodama imaju novi kamen spoticanja. Maks je napisao knjigu o psihopatiji zločinačkog uma i Oskar počinje da se pita da li se Maks interesuje za ova ubistva samo zbog svoje sujete i ega. Tako da pokušavaju da shvate jedan drugog na tom planu.

Foto Epik drama

* Šta je to što "Ubistva u Beču" čini posebnim u odnosu na ostale kostimirane krimi-drame?

- Sama tema je posebna. Čini mi se da je većina ovakvih serija uvek smeštena u mnogo popularnije evropske prestonice. Šerlok i Poaro su u Londonu, Megre u Parizu... Uvek sam se pitala zašto su pisci ovih romana bežali od manje poznatih, ali po meni kulturološki mnogo živopisnijih lokacija. Beč, pogotovo u ovom istorijskom trenutku je tako dinamična i šarenolika riznica naroda, običaja i kultura. Bilo je predivno osetiti šarm vremena u kom se spajaju istok i zapad, duh orijenta i vrele balkanske krvi u dodiru sa strogo uniformisanom, a opet prikriveno razigranom i nestašnom bečkom secesijom. Doživela sam ovo vreme kao dvorsku damu odevenu u najraskošniju haljinu tog doba kojoj stalno spada bretela i otkriva njenu prefinjenu i zabranjenu kožu. Počastvovana sam što sam bila deo ove serije. Jedna od neprocenjivih vrednosti ove serije je što smo snimali na ulicama predivne Budimpešte i to u vremenu kada je korona još uzimala svoj danak. Danas je to već davna prošlost, ali kada gledam seriju, sećam se uslova u kojima smo radili, i zaista sam srećna kada vidim kako smo uspešno odgovorili na sve izazove koje je kovid stavio pred nas tada. Sećam se da smo svi na snimanjima delili taj isti osećaj. Kao da nas je taj trenutak kada bismo oblačili naše kostime i dolazili na set i postajali deo nekog drugog vremena, u stvari mentalno spasavao od onoga što nas okružuje u stvarnosti. Taj mali bečki vremeplov bio je naš najbolji lek od korone.

* Da li biste ostali u Beču iz 1908?

- Za mene je to vreme poput bajke. Prelepa fantazija. Ali, postoji jedna stvar koja tu idilu pretvara u horor, a to su korseti ženskih haljina (smeh). Volela bih da mu se češće vraćam, ali na dan ili na produženi vikend, ali radije bih ostala u našem vremenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

RUSIJA U ČUDU: Tenisera koji zna i kako se Đoković pobeđuje u finalu - ne puštaju na Olimpijske igre Pariz 2024?