ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Nove investicije kineskih kompanija u energetski sektor Srbije vredne 2,7 milijardi evra

Novosti online

09. 05. 2024. u 12:50

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je danas dva sporazuma sa kineskim kompanijama koji će omogućiti nove kineske investicije u srpskom energetskom sektoru ukupne vrednosti oko 2,7 milijardi evra.

ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ: Нове инвестиције кинеских компанија у енергетски сектор Србије вредне 2,7 милијарди евра

Foto: Ministarstvo

Ministarka je sa kompanijom „Čajna Enerdži Internešnl Grup“ (China Energy International Group) potpisala Okvirni sporazum o projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu, a sa kompanijom „Hunan Rič Fotovoltaik Sajns end Tehnolodži“ (Hunan Rich Photovoltaic Science & Technology) Memorandum o razumevanju o ulaganjima u oblasti obnovljivih izvora energije.

„Veliko mi je zadovoljstvo što nakon istorijske posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji danas potpisujemo važne sporazume kojima otvaramo novo poglavlje u našoj saradnji u oblasti energetike, i obezbeđujemo direktne investicije kineskih kompanija koje imaju veliki značaj za našu energetsku sigurnost i energetsku tranziciju. Prvi dokument predviđa izgradnju postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu. Novi pogon proizvodiće derivate nafte u skladu sa najvišim tehnološkim, ekološkim i standardima kvaliteta proizvoda u EU. Ukupan iznos investicije procenjen je na oko 2,4 milijarde evra, a planirano je direktno zapošljavanje 700 ljudi, i posredno angažovanje oko 2.400 radnika. Realizacija ovog projekta doprineće smanjenju energetske zavisnosti, ali i povećanju BDP Srbije“, navela je Đedović Handanović.

Memorandum potpisan sa „Hunan Rič Fotovoltaik Sajns end Tehnolodži“ predviđa investiciju ove kineske kompanije u fabriku solarnih panela kapaciteta 1 GW u Paraćinu i izgradnju solarne elektrane snage 200 MW. „Planirano je da tokom tri godine u pogon za proizvodnju solarnih panela bude uloženo 30 miliona evra i zaposleno 180 radnika. Dodatno, ova kompanija uložiće 280 miliona evra u izgradnju solarne elektrane u Srbiji“, rekla je Đedović Handanović.

Ona je dodala da je NR Kina u svetskim okvirima lider u ulaganju u OIE, koja je samo u 2023. godini dodala novih 217 GW solarnih elektrana (koliko i ostale zemlje sveta zajedno) i koja veoma vodi računa o svojoj energetskoj nezavisnosti. „Mi želimo da Srbija povećava svoju energetsku nezavisnost, i da bude značajan akter u proizvodnji i solarnih panela, i vodonika, u našem regionu i u Evropi“, dodala je ministarka.

U okviru posete kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji ranije je potpisan i Memorandum o razumevanju u oblasti geologije i rudarstva između Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva prirodnih resursa NR Kine.

Ambasador NR Kine u Srbiji Li Ming rekao je da su energetika i energetska tranzicija oblasti u kojima su dve zemlje već ostvarile uspešne rezultate i da će u budućnosti još više sarađivati. „Naša saradnja u ovim oblastima već je dala uspešne rezultate. Kineske investicije u obnovljive izvore energije omogućiće Srbiji više čiste energije i pomoći u dostizanju ugljenične neutralnosti. Nadam se da će u budućnosti biti još više mogućnosti za zapošljavanje i napredne tehnologije i da će biti više projekata u oblasti obnovljivih izvora energije”, rekao je ambasador.

Dodao je da je jučerašnja poseta predsednika NR Kine Si Đinpinga Srbiji bila veoma uspešna. ”Dvojica predsednika potpisali su deklaraciju o izgradnji zajednice budućnosti čovečanstva koja je veliki skok u našim odnosima”, rekao je on.

Okvirni sporazum o projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu potpisao je generalni direktor ogranka u Srbiji „Čajna Enerdži Internešnl Grup“, a Memorandum o razumevanju za projekat fabrike solarnih panela i izgradnje elektrane direktor kompanije „Hunan Rič Fotovoltaik Sajns end Tehnolodži“.

Potpisivanju su prisustvovali predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić, predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević i gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)