KOLA I MOTORI IDU KAO ALVA: Potražnja za automobilima porasla 30,4 odsto, a za dvotočkašima za 66,5 procenata u poređenju sa 2023.

Elena Božić Talijan

18. 05. 2024. u 18:33

KUPOVINA novih putničkih automobila skočila je za neverovatnih 30,4 odsto u prva četiri meseca ove godine u odnosu na isti period lane. U Srbiji je prodato 9.713 vozila ovog tipa, što je za 2.265 više nego prošle godine kada je kupljeno 7.448 četvorotočkaša.

КОЛА И МОТОРИ ИДУ КАО АЛВА: Потражња за аутомобилима порасла 30,4 одсто, а за двоточкашима за 66,5 процената у поређењу са 2023.

Foto Shutterstock

Ovo u razgovoru za "Novosti" kaže Petar Živković, generalni sekretar Asocijacije automobilskih novinara Srbije, navodeći da je iznenađujući skok zabeležen i kod motocikala za kojima je potražnja porasla za čak 66,5 odsto u istom periodu.

- Prodato je 1.714, što je 685 više nego u prva četiri meseca lane, kada je kupljeno 1.029 motocikala - ističe Živković. - I laka komercijalna vozila imaju značajan rast od 36,9 odsto. Prodato je 2.131, odnosno 575 više nego 2023, kada je u istom periodu kupljeno 1.556 vozila.

On ocenjuje da se naše tržište automobila očigledno zahuktava i navodi više faktora koji su na to uticali.

- Raste kupovna moć građana, ljudi se osećaju sigurnije - ističe naš sagovornik. - Prema istraživanju Centra za visoke ekonomske studije (CEVES), prosečna zarada je povećana 14 odsto, a realno tri procenta. Zatim, u odnosu na prošlu godinu cene su kod nekih modela snižene, a kod nekih je zabeležen mali rast od pet do 10 odsto. Na povećanje potražnje verovatno su uticali i povoljniji uslovi koje su osmislili uvoznici u saradnji sa bankama, a podrazumevaju da se za određenu sumu novca daje beskamatna pozajmica.

Osim toga, kako dodaje, lakša je dostupnost vozila, manje se čeka na isporuku, a neki modeli se odmah isporučuju, za razliku od ranijeg perioda kada je bilo potrebno i više meseci da se kupljeni četvorotočkaš dostavi. On smatra da je i skok cena polovnjaka prusmerio deo kupaca koji su planirali da pazare korišćeno vozilo iz veće cenovne kategorije, u vrednosti od 16.000 do 20.000 evra, da se odluče za kupovinu jeftinijeg novog automobila. Prema njegovim rečima, značajna povoljnost je i što je veliki broj uvoznika produžio garantni rok za svoja vozila na 10 godina, dok je uobičajeno bilo od dve do pet, osim jednog poznatog proizvođača koji daje sedam godina.

- Kada su u pitanju motocikli, teško je proceniti šta je kod njih dovelo do velikog skoka prodaje od 66,5 odsto - kaže Živković. - Na rast potražnje verovatno je uticala činjenica da su cenovno dostupniji nego automobili, manje troše, a sa njima je i lakše kretanje kroz grad.

Iz meseca u mesec, kako dodaje, beleži se sve veći rast prodaje motocikala. On navodi da je u januaru ove godine prodato 60 dvotočkaša, u februaru 237, u martu 487, a u aprilu 930. Što se tiče korišćenih vozila, naš sagovornik ukazuje da je i ovo tržište živnulo i da trgovci kažu da su zadovoljni prodajom.

- Nema značajnijih promena u cenama polovnjaka i ne očekuje se da će rasti - kaže Živković. - Najtraženija su vozila od 5.000 do 9.000 evra. To su uglavnom automobili "evro 4 standarda", a najviše se kupuju "folksvagen", "pežo", "reno", "opel". Dobro idu i skupocena polovna vozila stara od tri do četiri godine, poput "audija", BMV, "mercedesa". Njihove cene se kreću od 50.000 do 70.000 evra, a uvoznici ih bez problema prodaju.

On podseća da u Srbiji još nije uvedena zabrana automobila standarda "evro 3" i "evro 4", iako je najavljivano da će to biti urađeno od početka ove godine. Ne zna se, kako dodaje, ni kada će početi zamena starih vozila za novija, uz subvenciju države od 2.100 evra, što se s nestrpljenjem očekuje.

Najprodavaniji modeli

NAJTRAŽENIJI novi putnički automobili u prva četiri meseca ove godine bili su modeli "škode", zatim "tojote", dok treću poziciju dele "reno" i "hjundai" - kaže Petar Živković. - Kod lakih komercijalnih vozila, "fijat" prvi put posle više od decenije nije na prvom mestu, već je zauzeo drugo, dok su najprodavaniji bili modeli "sitroena", a treći na listi je "folksvagen".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!