NOVE PRIVILEGIJE: Nemačka od 1. juna menja pravila za građane Zapadnog Balkana

Novosti online

07. 05. 2024. u 10:16

DRŽAVLjANI Srbije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije uživaće privilegovan pristup tržištu rada Nemačke od 1. juna 2024. godine, prema Uredbi o Zapadnom Balkanu.

НОВЕ ПРИВИЛЕГИЈЕ: Немачка од 1. јуна мења правила за грађане Западног Балкана

Foto: Profimedia

To je zbog toga što je Nemačka odlučila da udvostruči broj viza koje će državljani ovih šest zemalja dobijati u svrhu rada godišnje na 50.000, koje će od juna 2024. godine izdavati Federalna agencija za rad, prenosi “SchengenVisaInfo”, a prenosi Indikator.ba.

Regulativa za zemlje Zapadnog Balkana bila je ograničena do kraja 2023. godine. Međutim, nakon razvoja novog Zakona o kvalifikovanoj imigraciji, Nemačka je odlučila da promeni pravila za ove nacionalnosti. Kako je objašnjeno iz nemačke ambasade, nova pravila će se blagovremeno deliti, a do tada će se svi termini i dalje dodeljivati putem sistema lutrije.

Državljanima Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije dozvoljen je ulazak u Nemačku radi rada na osnovu Uredbe o Zapadnom Balkanu. Međutim, pošto je interesovanje ovih nacionalnosti za dobijanje radnih viza za Nemačku bilo veliko otkako je uredba stupila na snagu, Nemačka je odlučila da odobri termine za vizu na osnovu sreće.

Nemačke ambasade u ovih šest zemalja Zapadnog Balkana uspostavile su mesečni sistem izvlačenja lutrije koji nasumično bira pojedince kojima će biti dozvoljeno da zakažu termin za podnošenje zahteva za vizu. Naredna registracija za termin za radnu vizu za Nemačku u skladu sa Uredbom o Zapadnom Balkanu biće otvorena 7. maja 2024. godine, a biće zatvorena posle nedelju dana, 14. maja 2024. godine.

Tokom ovog sedmodnevnog perioda, svi iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije mogu da se registruju i nema potrebe da se proces registracije završava preko posrednika ili drugih agencija jer je to jednostavno.

Kandidati moraju imati na umu da im je dozvoljeno da se registruju samo jednom. Štaviše, ne mogu naknadno menjati podatke, a takođe im nije dozvoljeno da prenesu svoj termin na drugu osobu. One koje pokupi sistem lutrije obaveštavaju nemačke vlasti i oni će tada moći da se podvrgnu procesu podnošenja zahteva za vizu.

Na osnovu Uredbe o Zapadnom Balkanu, podaci pokazuju da je oko 76.000 državljana Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije krajem 2023. imalo dozvole u ​​Nemačkoj. Ovo je predstavljalo povećanje od 22 odsto u odnosu na 2022. godine kada je Nemačka imala oko 62.000 radnika koji su imali dozvole iz ovih zemalja.

Prema nemačkom saveznom zavodu za statistiku Destatis, kosovski državljani su činili najveću grupu radnika u Nemačkoj prema ovoj uredbi na kraju 2023. godine.

Do kraja ove godine očekuje se i da će Nemačka registrovati veliki broj radnika iz zemalja Zapadnog Balkana po istom propisu, koji je novim Zakonom o kvalifikovanoj imigraciji postao trajni.

BONUS VIDEO: SI ĐINPING U PARIZU: Pogledajte kako je Markon dočekao kineskog predsednika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije