PRIJAVLJENA EPIDEMIJA MALIH BOGINJA U PADINSKOJ SKELI: Bolest dijagnostikovana kod 11 osoba, među njima rođaci i komšije

Novosti online

10. 05. 2024. u 13:04

NA teritoriji naselja Padinska Skela u Beogradu, prijavljena je lokalna epidemija malih boginja, koje su dijagnostikovane kod 11 osoba iz ovog kraja.

ПРИЈАВЉЕНА ЕПИДЕМИЈА МАЛИХ БОГИЊА У ПАДИНСКОЈ СКЕЛИ: Болест дијагностикована код 11 особа, међу њима рођаци и комшије

Foto Shutterstock

Kako za medije kaže dr Ivana Begović Lazarević iz Zavoda za javno zdravlje u Beogradu, sve obolele osobe su nevakcinisane, među zaraženima su pretežno deca, a jedan muškarac je hospitalizovan u Klinici za infektivne i tropske bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije.

Lokalna epidemija među komšijama i rođacima

- U okviru epidemije na nivou Beograda koju smo prijavili 22. februara, mi smo sada prijavili i lokalnu epidemiju koja se pojavila među rođacima i komšijama u jednom delu Padinske Skele. To smo primetili pred praznike, očekujemo da ćemo imati još novih obolelih, a poslednji slučaj odatle je prijavljen jutros - kaže dr Begović Lazarević.

Kako precizira, u Padinskoj Skeli je malim boginjama zaraženo 9 dece i dve odrasle osobe. Svi su nevakcinisani, a za odrasle nije moguće utvrditi vakcinalni status.

- Među obolelima su komšije i rodbina, koji su ostvarivali kontakt tokom praznika, tako da ćemo možda imati još novih obolelih odatle - rekla je sagovornica za medije.

U Beogradu su do sada male boginje potvrđene kod ukupno 59 osoba, tako da prestonica prednjači po broju obolelih u celoj Srbiji.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ OVO UOPŠTE NIJE HTEO! Poremetili se Noletovi planovi