MUČI VAS EKCEM - JEDITE RIBU: Sa zahlađenjem počinju i problemi sa kožom, umanjite ih uz zdravu hranu (JELOVNIK)
ZAHLAĐENjE koje neminovno sledi posebno će da zasmeta onima koji pate od ekcema.
Nagli pad temperature kod ovih pacijenata može da izazove pojavu simptoma poput svraba, crvenila, perutanja i pucanja kože. Premda nije sasvim jasan mehanizam klimatskog uticaja na ekcem, bilo da je atopijski ili kontaktni, veruje se da je reč o smanjenoj sposobnosti kože da se adaptira na vremenske promene.
Zato se onima koji pate od ekcema, koji se u proseku javlja kod jednog na petoro dece i jednog na 10 odraslih, savetuje da osim pravilne nege i zaštite kože vode računa i o ishrani.
Dokazano je da pojedine namirnice izazivaju pojačan svrab, dovode do trljanja i češanja, i pogoršanja već postojećih ekcemskih promena na koži. Ovo je relativno često i ovakvu vrstu hrane je lako identifikovati. Uobičajeni primeri su paradajz i citrusno voće. Takođe, mleko, jaja, soja i brašno izazivaju naglo pogoršanje ekcema i to 24 do 36 časova nakon konzumiranja.
Oni koji pate od ekcema trebalo bi da izbegavju industrijske slatkiše, masnu hranu, da smanje unos životinjskih proteina, kafe i čajeva.
Ishrana koja se preopručuje za kožu koja ima problem sa ekcemom podrazumeva cela zrna žitarica, masti iz ribljeg mesa, hladno ceđenih biljnih ulja, biljnih proteina, voće i povrće bogato vlaknima, kao i unos oko dva litra vode dnevno.
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik za obolele od ekcema:
Ponedeljak
doručak: avokado sa kukuruznim pločicama
užina: jabuka
ručak: riba na žaru i kupus salata
večera: pohovani karfiol u rerni i salata od rukole
Utorak
doručak: ovsene pahuljice sa bademovim mlekom i suvim voćem po želji
užina: grožđe
ručak: grilovana riba i krem-čorba od brokolija
večera: projara sa ajvarom
Sreda
doručak: mešavina ječmenih, ovsenih i ražanih pahuljica sa bademovim mlekom i orašastim plodovima po izboru
užina: kruška
ručak: 150 grama integralnog pirinča i dinstana piletina ili riba
večera: čorba od bundeve sa semenkama i kriška integralnog hleba
Četvrtak
doručak: avokado sa kukuruznim pločicama
užina: grožđe
ručak: grilovana riba sa barenim brokolijem i belim lukom
večera: kinoa sa povrćem
Petak
doručak: mešavina ječmenih, ovsenih i ražanih pahuljica sa bademovim mlekom i suvim voćem po izboru
užina: jabuka
ručak: riba i salata od celera
večera: salata od kupusa, crvene paprike i tunjevine, parče integralnog hleba
Preporučujemo
JESENjE POVRĆE ZA DOBAR VID; Obavezno uvedite ovih pet namirnica u ishranu (FOTO)
15. 11. 2023. u 08:00
"VI STE ODGOVORNI ZA SMRT RAISIJA" Stejt department o padu helikoptera: Nećemo da se izvinjavamo
IRANSKA vlada je odgovorna za odluku da upravlja helikopterom starim 45 godina u, kako je opisano, lošim vremenskim uslovima, a ne bilo koji drugi akter, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler tokom brifinga.
20. 05. 2024. u 20:38
KAKO UKRAJINSKA VOJSKA UBIJA CIVILE? Američki medij izneo zastrašujuća saznanja
UKRAJINSKA vojska zloupotrebljava alkohol i drogu i pod njihovim uticajem ubija civile, piše američki medij Dejli bist, prenosi RIA Novosti.
20. 05. 2024. u 19:17
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)
ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.
20. 05. 2024. u 11:53
Komentari (0)