PROMOCIJA KULTURNE RAZMENE SRBIJE I KINE: Selaković najavio potpisivanje Pisma o namerama sa Kinom (FOTO)

Novosti online

07. 05. 2024. u 19:11

MINISTAR kulture Nikola Selaković prisustvovao je promociji kulturne razmene Srbije i Kine sa temom „Što planine i reke razdvajaju, prijateljstva spajaju“.

ПРОМОЦИЈА КУЛТУРНЕ РАЗМЕНЕ СРБИЈЕ И КИНЕ: Селаковић најавио потписивање Писма о намерама са Кином (ФОТО)

FOTO: Novosti

Promociju je, u okviru zvanične posete predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga našoj zemlji organizovala Kineska medijska grupa u saradnji sa Radio-televizijom Srbije, a on je  istakao da, zahvaljujući susretu na najvišem nivou, danas imamo sjajnu priliku da dodatno ojačamo domen kulturne saradnje.

Selaković je najavio potpisivanje Pisma o namerama između Ministarstva kulture Republike Srbije i Kineske medijske grupe.

- Zadovoljstvo mi je da se obratim povodom ovog značajnog događaja u sklopu izuzetno važne posete, rekao bih najmanje posete godine ili posete decenije, posete predsednika Narodne Republike Kine, druga Si Đinpinga Republici Srbiji, koja će dati još jedan izvanredan podsticaj našoj sveobuhvatnoj strateškoj saradnji i našem čeličnom prijateljstvu, u skladu sa vizijom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga, naglasio je Selaković.

FOTO: Novosti

 

Selaković je pozdravio saradnju nacionalnih medija, premijeru serije „Drevne kineske mudrosti“ koje je citirao kineski predsednik, pokretanje zajedničkog snimanja dokumentarnih filmova i druge aktivnosti u ovom okviru i ukazao da to najbolje svedoči o raznolikosti i ogromnom potencijalu saradnje.

- Današnju inicijativu ostvarujemo u skladu sa programom 'Pojas i put' i novi 'Put svile' i još jednom potvrđenim prioritetima razvoja međunarodne kulturne saradnje Republike Srbije i u novom mandatu i sastavu Vlade. Kroz ovu razmenu od izuzetnog značaja daćemo još jedan podsticaj razvoja odnosa u ovom posebno važnom trenutku. Posebno sam ponosan što današnja manifestacija potvrđuje naše obostrano prepoznavanje duboke i suštinske povezanosti medija i kulture u savremenom svetu, naglasio je Selaković.

FOTO: Novosti

 

Ministar kulture je rekao da je prošli vek prošao u znaku gesla „medij je poruka“, odnosno da mediji postaju ključni i nezaobilazni deo globalizovanog života, mašina koja stvara poruku koju prenosi i ukazao da u se našem veku borimo da medije, čija moć nastavlja da raste, oplemenimo i učinimo glasnikom vrednosti kao što su solidarnost i humanost.

Negujući medije kao javno dobro, mi znamo da je u njihovom jezgru kultura, kao moć kreativnosti i inspiracije, uslov da oni deluju na dobrobit čovečanstva. Posmatrajući širu sliku, moramo da održimo fokus na najvažnijim vrednostima, pojasnio je Selaković.

BONUS VIDEO: DARKO MILIČIĆ: Ako Vučić ne pobedi, Srbiju čekaju teški dani po svim pitanjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)