I SRBIJA DEO LUNARNOG MUZEJA: Braća Ivan i Bojan pioniri primene veštačke inteligencije u umetnosti

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

07. 05. 2024. u 11:48

PIONIRI veštačke inteligencije u umetnosti u našoj zemlji, braća Ivan i Bojan Zamurović iz Zrenjanina, svojim originalnim i nadahnutim fotografijama i opusom koji je zaintrigirao ceo svet, doprineli su da na njih budu ponosni svi njihovi zemljaci.

И СРБИЈА ДЕО ЛУНАРНОГ МУЗЕЈА: Браћа Иван и Бојан пионири примене вештачке интелигенције у уметности

Foto Braća Zamurović

- Prvi put od istorijskih Apolo misija, Sjedinjene Američke Države, u organizaciji NASA, ponovo su zakoračile na Mesec, ovaj put u saradnji sa kompanijom SpaceX, raketa "Odisej" je uspešno sletela na Zemljin satelit, ali je ova misija donela i nešto što prethodne nisu, a to je umetnički pečat Srbije - uglas ističu Ivan i Bojan, istaknuti srpski umetnici, uz potvrdu da su zaista odabrani da budu deo prvog lunarnog muzeja, zahvaljujući projektu SpaceBlue i Climate Refugees.

Učešće u svetski poznatom projektu omogućilo je da se ova poruka prenese van granica Zemlje, direktno na površinu Meseca, postavljajući umetnost u srž svemirske istraživačke misije.

- Naš rad ugraviran je na disku od čistog nikla i predviđeno je da traje milijardu godina na površini Marsa i to je zaista velika stvar - ponosni su Zamurovići, ističući da će identična kopija ovog diska, na kojoj se nalaze radovi 222 odabrana svetska umetnika, biti izložena u "Smitsonijan" muzeju u Vašingtonu.

- Projekat Climate Refugees istražuje globalne ekološke izazove, naglašavajući univerzalnost ljudskog iskustva i zajedničku odgovornost prema planeti, a naš rad oduševio je žiri i investitore i time smo ušli ne samo u srpsku, nego i svetsku istoriju - dodaje Bojan, zahvalan na ogromnoj podršci svojim roditeljima majci Slavici i ocu Aleksandru koji ih je zarazio fotografijom.

Kažu da su fotografiju unapredili zbog korišćenja veštačke inteligencije.

- Ako vanzemaljci budi pretraživali Mesec, pronaći će sigurno i našu fotografiju koja je tamo pohranjena uz pesmu Majkla Džeksona i još 220 dela poznatih umetnika. Ako budu sudili po toj fotografiji o našoj civilizaciji, mali zeleni će shvatiti da se bukvalno davimo u problemima koje smo sami izazvali - uz osmeh nastavljaju Ivan i Bojan, otkrivajući da im je za stok fotografiju dovoljan njihov mali studio u Zrenjaninu i dobra ideja, a foto-aparat odavno ne uzimaju u ruke.

Dostignuće do kojeg su stigli vrednim radom i verom u sopstvenu kreativnu energiju, kako kažu, ne samo da obnavlja ljudsku težnju ka istraživanju svemira, već i svrstava Srbiju među zemlje čiji su doprinosi prepoznati u najnovijem poglavlju svemirske istorije.

- Naše učešće u ovoj misiji simbolizuje spoj nauke i umetnosti, pokazujući kako kreativnost može preći granice sveta - ističe Ivan, uz napomenu da njegov i umetnički rad njegovog brata, na Mesecu, nije samo nacionalni ponos, već i podsetnik na moć umetnosti da inspiriše, edukuje i pokreće na akciju. - Ovaj projekat ističe važnost saradnje između država, privatnog sektora i umetničke zajednice u cilju rešavanja globalnih izazova - ubeđeni su Zamurovići, uz poruku da im život u rodnom i mirnom Zrenjaninu, i te kako prija i odgovara.

Primenom veštačke inteligencije, umetnički dvojac, koji je stekao globalnu slavu, oživeo je srpske velikane, Karađorđa i Miloša Obrenovića. Kombinujući svoju strast prema umetnosti i domaću istoriju sa najnovijim tehnološkim dostignućima, rekonstruisali su i oživeli likove srpskih vođa.

Predavanja na Art koledžu

PREDAVANjIMA na Art koledžu, koji je deo prestižnog Florida univerziteta i rangiran je u top pet državnih univerziteta u SAD, braća Zamurović nastavljaju svoju misiju usmerenu na inovacije u umetnosti.

Posle niza inspirativnih sesija uživo, Ivan i Bojan na istom univerzitetu nastaviće sa onlajn predavanjima, a osim studenata Art koledža mogu da ih prate i svi zainteresovani za primenu veštačke inteligencije u umetnosti. Kroz predstojeće onlajn kurseve Zamurovići žele da nastave da izučavaju i proučavaju spajanje veštačke inteligencije i kreativnog izraza, nove horizonte u umetničkom stvaralaštvu.

Kroz pomenuta dva video-projekta, braća Zamurović su uspela da spoje svoju kreativnost sa edukativnim aspektima, donoseći istoriju blisku srcu i umu savremenog čoveka. Tehnika koju su upotrebili pokazuje kako umetnost i tehnologija mogu raditi zajedno u očuvanju i prenošenju nacionalne baštine. Oživljavanje portreta Karađorđa i Miloša Obrenovića predstavlja samo početak putovanja u koje će nas, zasigurno, odvesti njihov neumorni inovativni duh.

POZNATI svetski brendovi koristili su fotografije braće Zamurović za svoje kampanje, a neretko, kada su negde u Evropi, na primer u Barseloni ili Beču, u nekom šoping molu zateknu svoje fotografije na zidu.

Uz posebno priznanje Vlade, na svečanosti povodom Dana državnosti Srbije, publika je svedočila spektakularnom prikazu dva istorijska videa. Korišćenjem naprednih AI algoritama, braća Zamurović su izvela virtuelno oživljavanje srpskih velikana, a vožd Karađorđe i Miloš Obrenović su "govorili" i delili svoje misli, oduševljavajući prisutne svojom živopisnošću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)