NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

PODVIŽNIK "NOVOSTI" DUŠAN MILOJKOV PONOVO U HUMANITARNOJ AKCIJI: Knjigu namenio ozdravljenju mališana

Boris Subašić

26. 07. 2023. u 15:43

PODVIŽNIK "Novosti" biciklista-humanitarac Dušan Milojkov objavio je knjigu "Biciklom za bebe", literarni nastavak trke za život i zdravlje mališana duge 8.352 kilometra.

ПОДВИЖНИК НОВОСТИ ДУШАН МИЛОЈКОВ ПОНОВО У ХУМАНИТАРНОЈ АКЦИЈИ:  Књигу наменио оздрављењу малишана

Foto Privatna arhiva

Sav prihod od putopisa na dva točka nastalog 2019. na putovanju od Pančeva do Brisela za 65 dana, kroz 65 evropskih gradova, namenjen je za operaciju malog Pančevca Mihajla, obolelog od cerebralne paralize, kome je neophodna operacija u SAD da bi prohodao.

- Knjiga je zbirka sećanja sa putovanja zapisanih na salvetama i listovima papira tokom skromnih obeda na benzinskim stanicama i pored puteva i onih koji su mi se činili kao gozba u hotelima gde su me dočekivali divni ljudi, članovi internacionalne "Rotari familije" - s osmehom se priseća Milojkov. - To je bila trka sa vremenom za život, doslovno. Dolazak u svaki grad bio je unapred zakazan i nisam smeo da zakasnim, jer bi to značilo manje novca za kupovinu medicinske opreme za pančevačku bolnicu. To je značilo da moram da vozim i po pljusku kroz vratolomni kanjon Morače, koji je opasan i po suvom, da okrećem pedale po nepodnošljivoj vrućini u Španiji, da se nekada borim sa jakim čeonim vetrom zbog koga sam napredovao kao puž, samo po pet-šest kilometara na sat. Sve teškoće je savladala želja da sakupim novac za kupovinu medicinske opreme neophodne bebama. To je poruka knjige, da je sve moguće, kada imate jaku želju i dobru nameru.

Privatna arhiva

Vozio kroz vetar, žegu i oluju

Kada je Milojkov stigao do Brisela na računu je sakupljeno dovoljmo novca za dva inkubatora za bebe, reanimacione stolove i specijalne lampe. Za to svoje humano delo dobio je i plaketu "Večernjih novosti" za Najplemenitiji podvig godine.

- Kada je ta oprema stigla u pančevačku bolnicu osetio sam da mi je cilj ispunjen - kaže Milojkov. - Putovanje je organizovao "Rotari klub Pančevo" samo zahvaljujući njegovim članovima koji su verovali u mene i ovaj poduhvat, Franceu Presetniku i Aleksanderu Nikoliću. Iako nisam član nijednog rotari kluba, oni su bili moja glavna logistička podrška, čak su došli u Brisel da bi me vratili autom u Srbiju, jer sam već bio potpuno iscrpljen od trke sa vremenom, slabe ishrane, čak i gladovanja. Žrtvovao sam zdravlje štedeći svaki evro da bi ostalo što više novca za kupovinu inkubatora. Kad god sam bio u krizi, u mislima mi se pojavila slika majki koje strepe nad svojim bebama. Ta slika mi vraćala energiju i davala snagu da nastavim.

Promocija

PRVA promocija knjige "Biciklom za bebe" održana je nedavno u Gradskoj biblioteci u Pančevu, a vodio ju je Miroslav Žužić, glumac Ateljea 212. Uveličao ju je bivši jugoslovenski karate reprezantativac Livius Bunda, docnije selektor Slovenije i Rumunije, takođe humanitarac, trener dece sa posebnim potrebama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO FRANCUSKE PENZIONERE: Evo šta je Novak uradio posle meča koji je završio u tri ujutru (VIDEO)