NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

POTVRĐENI RUSKI GUBICI: Ukrajinskim raketnim udarom na Krim uništena dva ruska MiG-31 (FOTO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 05. 2024. u 15:56

SATELITSKI snimci su potvrdili da je ukrajinski napada pomoću novoisporučenih balističkih projektila iz američkog sistema ATACMS uspešno pogođena ruskas vazduhoplovna baza Belbek na poluostrvu Krim, a na snimku su uočena dva uništena presretača MiG-31.

ПОТВРЂЕНИ РУСКИ ГУБИЦИ: Украјинским ракетним ударом на Крим уништена два руска МиГ-31 (ФОТО)

Foto: printskrin Jutjub/ Military TV

Takođe je primećeno da su oštećeni susedni magacin goriva i nepoznata druga mala građevina. Takođe je viđen i uništen lovac MiG-29, iako su avioni naširoko korišćeni kao mamac i nije poznato da rade u toj oblasti. Ostale su nepoznate bilo kakve žrtve. Uništenje aviona MiG-31 je značajno jer su avioni zadržali elitni status u ruskom ratnom vazduhoplovstvu i igraju veliku ulogu u kampanji u Ukrajini od 2022. godine, uključujući i kao presretači i, kada su opremljeni balističkim projektilima Kinžal, kao udarni lovci . Avion se smatra najsposobnijim u Rusiji u pogledu sposobnosti vazduh-vazduh, sa delimičnim izuzetkom jedinog puka lovaca Su-57 u zemlji, sa njihovim raketama vazduh-vazduh R-37M sa ekstremnim dometom od 400 km, neuporedivom brzinama od 6 maha i veoma velikom bojevom glavom od 60 kg, pokazale su se posebno moćnim protiv sredstava ukrajinske avijacije.

Foto Tanjug/AP

Ključna karakteristika koja razlikuje MiG-31 od svih drugih borbenih aviona na svetu je sama veličina njegovog radara, koji sa blizu 1000 kilograma pruža veoma visok stepen „svesti o situaciji“ i omogućava upotrebu raketa velikog dometa poput R- 37M bez podrške vazdušnih sredstava za rano upozoravanje i kontrolu kao što je A-50. Za razliku od toga, lovac Su-35, koji je takođe koristio rakete R-37M u borbi, ne može da koristi ove rakete u bilo čemu što se približava njihovom punom dometu bez deljenja podataka sa drugim avionima – obično A-50. Predimenzionirani radar MiG-31 mu takođe omogućava da pruži podatke o ciljanju prijateljskim sredstvima, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane S-400 koji koriste svoje nove rakete zemlja-vazduh 40N6 koje su pokazale domet od 400 kilometara čak i protiv nisko letećih ciljeva, ali zahtevaju podatke o nišanjenju, obično iz vazduha. Osim A-50, MiG-31 se smatra optimalnim avionom za pružanje takve podrške.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!