NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

NOVI SUSRET PUTINA I SIJA: Određen datum narednog sastanka dvojice lidera

Милица Шкорић
Milica Škorić

20. 05. 2024. u 13:29

PREDSEDNICI Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping sastaće se u julu u Astani na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa kineskim kolegom Van Jijem u prestonici Kazahstana.

НОВИ СУСРЕТ ПУТИНА И СИЈА: Одређен датум наредног састанка двојице лидера

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File/Shutterstock/Ilustracija

- Raspored nam je veoma intenzivan. Čekamo vas, dragi prijatelju, na sednici ministara spoljnih poslova BRIKS za manje od mesec dana u Nižnjem Novgorodu. Naši lideri će se sastati tokom samita ŠOS u julu ovde u Astani - naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, državna poseta Putina Kini potvrdila je poseban strateški karakter bilateralnih odnosa dveju zemalja.

S tim u vezi, šef ruske diplomatije je napomenuo da je zajednička izjava lidera Rusije i Kine o produbljivanju bilateralnih odnosa „izazvala širok odjek u svetu, uključujući i u UN, i zacrtala nove zadatke“ u kontekstu dovođenja dijaloga Moskve i Pekinga na još viši nivo.

On je dodao da se pripremaju manifestacije povodom 75. godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Kine.

- Danas je veoma dobra prilika da vidimo kako možemo, bez pauza i bez oklevanja, da iskoristimo tempo, podsticaj koji je dat našim odnosima usled pregovora u Pekingu i Harbinu, kao i da dajemo odgovarajuće instrukcije našim zaposlenima - konstatovao je diplomata.

Ruski predsednik Putin je 16 i 17. maja boravio u državnoj poseti Kini.

BONUS VIDEO: PUTIN U PEKINGU - Pogledajte ceremoniju dobrodošlice ruskom lideru

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!