NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

DOSLEDNI PROTIVNIK RATA U UKRAJINI I NEZAVISNOSTI KiM: Fico preokrenuo spoljnu politiku Slovačke, članice NATO

I. Stanojević

15. 05. 2024. u 18:20

TREĆI mandat za sastav nove slovačke vlade Robert Fico dobio je jesenas, pošto je svoju stranku SMER-SSD doveo do pobede obećanjima da će obustaviti vojnu pomoć Ukrajini. On je kampanju bazirao na retorici koja Slovačku, članicu EU i NATO, približava pre svih Mađarskoj, a zatim taboru evropskih zemalja koje osporavaju načelnu podršku EU Kijevu.

ДОСЛЕДНИ ПРОТИВНИК РАТА У УКРАЈИНИ И НЕЗАВИСНОСТИ КиМ: Фицо преокренуо спољну политику Словачке, чланице НАТО

Foto: Profimedia

Otkako je postao premijer Slovačke, Fico je za 180 stepeni preokrenuo nacionalnu politiku. Za razliku od prethodne vlade koja je podržavala naoružavanje Kijeva, i od februara 2022. godine slala Ukrajini oružje u vrednosti od 671 milion evra, Fico je insistirao na diplomatskom rešenju, svrstavajući se i time uz mađarskog kolegu Viktora Orbana i oponirajući zapadnoj Evropi i SAD. Fico je obećao da Slovačka, kao članica NATO, neće podržati molbu Ukrajine za članstvo u toj vojnoj organizaciji.

Usred predizborne kampanje rekao je da je rat "počeo 2014, kada su ukrajinski nacisti i fašisti počeli da ubijaju ruske državljane u Donbasu i Lugansku". Svojevremeno je odbacio ideju da Rusija ne treba da postoji, dodavši da je Rusija "bila, jeste i biće." Svojim delanjem Fico je podržavao takav stav i na sebe navukao ogroman gnev Zapada, koji ga je proglasio za saveznika Kremlja.

Početkom meseca svojim izjavama ponovo je ustalasao zapadni svet osudama predloga francuskog predsednika Emanuela Makrona da šalje vojnike na front, ocenivši za govornicom u slovačkom parlamentu da takve izjave približavaju svet trećem svetskom ratu.

- Makron ne govori u ime celog bloka, naprotiv, njegove reči o mogućem upućivanju trupa nisu ničiji stav osim francuskog. Slovačka nema nikakve veze sa ratom u Ukrajini i dozvolite mi da pošaljem jasnu poruku: ko god da nas bude pitao, nijedan slovački vojnik neće kročiti preko slovačko-ukrajinske granice - poručio je.

Fico je ne jednom izjavio da njegova zemlja ne vidi nijedan razlog da prizna takozvano Kosovo i da će i ubuduće biti u grupi država koje o tom pitanju imaju isto mišljenje. Nedavno je ponovo istakao da "je Slovačka mala zemlja koja se drži principa da male zemlje koje nemaju naoružanje i ne rešavaju svoje probleme vojnim putem i mogu samo da se oslanjaju na međunarodno pravo".

- Ako imamo isto tako hrabrosti da kažemo da i u slučaju Ukrajine vidimo kršenje međunarodnog prava, onda i u slučaju Kosova imamo hrabrosti da kažemo isto to. Zato, ako ostajemo na platformi poštovanja međunarodnog prava, standardima kako treba da nastane nezavisna država, u tom slučaju se možete uzdati u nas. Mi ne vidimo nijedan razlog da priznamo Kosovo - poručio je.

Na pitanje da li, zbog takvog stava, Slovačka trpi pritisak, Fico je odvratio:

- Već sam navikao da, ako nekada izgovorite hrabro mišljenje i kažete istinu, a ne kažete ono što od vas očekuju liberalni, progresivistički mediji - postajete predmet kritike - zaključio je Fico.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo