PUPIN OTKUPIO "HERCEGOVAČKE BEGUNCE" Kako je nastalo čuveno delo Uroša Predića o nevesinjskom ustanku

J. S.

06. 05. 2024. u 11:53

U OKVIRU raznovrsnih pratećih programa izložbe „Uroš Predić. Dostojanstvo svakidašnjice," autora Snežane Mišić i Igora Borozana u Galeriji SANU u Beogradu, u utorak, 8.maja ( 18.00 sati) biće priređeno predavanje prof. dr Vesne Elez "Hercegovački begunci".

ПУПИН ОТКУПИО ХЕРЦЕГОВАЧКЕ БЕГУНЦЕ Како је настало чувено дело Уроша Предића о невесињском устанку

Foto: Galerija MS

Jednu od najpoznatijih Predićevih slika sa tematikom iz nacionalne istorije, "Hercegovačke begunce" (1889), koju je zajedno sa čuvenim "Siročetom na majčinom grobu" otkupio Mihajlo Pupin, inspirisala je Nevesinjska puška, hercegovački ustanak protiv osmanske vlasti iz 1875. godine. Autorka predavanje podsetiće na  značaj i posledice ovog važnog istorijskog događaja i osvetliti okolnosti nastanka slike.

Predavanje će biti posvećeno Predićevom slikarskom prosedeu.Reč je  ne samo o izvanrednom portretisti koji svakom licu na kompoziciji daje specifičan izraz, prikazujući bol i patnju izbeglica, već  i osobenostima umetnika koje ovu sliku čine remek-delom a čija lepota i univerzalnost nadilaze okvire realizma.

Uroš Predić ((Orlovat, 1857 — Beograd, 1953) verovao je da istinom i lepotom može da se stvori bolje društvo. Zbog uloge koju je imao u srpskom kulturnom, umetničkom i društvenom životu krajem 19. i u prvoj polovini 20. veka ostao je u nacionalnom sećanju kao  jedan od najvećih i najvoljenijih slikara i dobrotvora.Sačuvano je više od 1.700 njegovih dela.

Izložba u Galeriji SANU otvorena je sredinom marta i trajeće do 26. maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom