MALI: Promocija Ekspa i kroz poštanske markice

Novosti online

28. 03. 2024. u 15:35

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali prisustvovao je danas predstavljanju novih poštanskih markica koje promovišu Međunarodnu specijalizovanu Ekspo izložbu čiji će Beograd i Srbija biti domaćini 2027. godine.

МАЛИ: Промоција Експа и кроз поштанске маркице

FOTO: Tanjug/Sava Radovanović

Mali je na skupu održanom u PTT muzeju, istakao da će se markice koje promovišu Ekspo izložbu nalaziti na pošiljkama koje iz Srbije idu u inostranstvo, a kojih je više od milion godišnje, kao i na većini pošiljaka u domaćem saobraćaju, kojih je takođe oko milion na godišnjem nivou.

„Markice sa šest različitih motiva vezane su za Međunarodnu izložbu Ekspo održanu 1967. godine u Kanadi. Motivi  su vezani za odlazak u svemir, kao i za neke nove tehnologije i inovacije“, rekao je Mali.

On je naglasio da će Ekspo biti pokazatelj svega što Srbija ima da ponudi i najavio velike investicije koje slede.

FOTO: Tanjug/Sava Radovanović

„Hoćemo da u naredne tri i po godine dodatno investiramo i u našu putnu i železničku infrastrukturu, ali takođe i u razvoj veštačke inteligencije, digitalizacije i svega onoga što Srbiju treba da predstavi u najboljem mogućem svetlu 2027. godine“, rekao je Mali.

Ministar je istakao da je cilj da sve aplikacije koje se budu pravile, i koje se već prave za Ekspo, budu najbolje moguće.

„Cilj je  da se povezuju sve potrebne institucije od toga da dobijete, ako je potrebno, vizu za ulazak u Republiku Srbiju, do toga da ste povezani kroz jednu aplikaciju i sa plaćanjem za ulazak na Ekspo, sa hotelima, muzejima, pozorištima…“, rekao je Mali.

Dodao je da su to stvari koje će promeniti i turističku ponudu našeg glavnog grada i zemlje.

FOTO: Tanjug/Sava Radovanović

„Ekspo nam daje mogućnost da rastemo kao ekonomija, da dižemo kvalitet života građana Srbije, da 2027. godine dostignemo nivo od 1.400 evra prosečne plate, 100 milijardi evra BDP i predstavimo našu zemlju na pravi način“, rekao je Mali.

On je istakao da će se Ekspo izložba održati 15 godina nakon godine kada je Srbija bila na ivici bankrota, te da će simbolično pokazati kakav smo put prošli i kako smo naučili da pobeđujemo u ekonomiji, u novim tehnologijama, otvaranju novih radnih mesta,  boljoj budućnosti za naše mlade.

„To je slika jedne nove, potpuno drugačije Srbije, simbol promena, kvaliteta života. Ove markice su deo tog mozaika, ovo je slika uspešne Srbije.  Ponosni smo na tu Srbiju i želim da nastavimo na isti način“, rekao je Mali.

Ministar je podsetio i da su radovi na lokaciji gde će biti održan Ekspo u toku, i dodao da u Surčinu niče potpuno novi grad.

FOTO: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je da će od danas pa do 2027, širom Srbije i sveta putovati poštanske marke na kojima će pisati EXPO 2027.

„Bićemo spremni da se predstavimo kao  regionalni, tehnološki, kreativni, inovativni i digitalni lider“, rekao je Jovanović.

V.d. direktor „Pošte Srbije“ Zoran Đorđević istakao je da to preduzeće učestvovanjem u ovako velikom projektu, važnom za državu, prati aktivnosti Vlade.

„Danas, kroz ove poštanske markice, želimo dodatno da promovišemo Srbiju. Verujem da ćemo na otvaranju Ekspa 2027. imati jednu posebnu, prigodnu, markicu koja će posebno da obeleži taj događaj i da ostavi trag u budućnosti da je Srbija bila domaćin jednog velikog događaja“, rekao je Đorđević.

Redovne poštanske marke posebno pripremljene kao promocija izložbe EXPO 2027 će se nalaziti na gotovo svim pošiljkama koje iz Srbije idu za inostranstvo, a kojih je više od milion godišnje, kao i na većini pošiljaka u domaćem saobraćaju kojih je takođe oko milion godišnje.

FOTO: Tanjug/Sava Radovanović

Motivi redovnih maraka za period 2024-2027. zasnovani su na reprintu izdanja maraka koje je tadašnja Zajednica jugoslavenskih PTT objavila povodom međunarodne izložbe EXPO 1967 u Kanadi. Motivi na markama su vezani za istraživanje svemira, tako da i danas na najbolji način reprezentuju ideju međunarodne izložbe kao promocije novih tehnologija, ideja i pozitivne budućnosti.

Pored ovih motiva, svaka marka nosi i logo međunarodne izložbe EXPO 2027, tako da se kroz paralelu 1967-2027. podvlači istorijski kontinuitet težnje naše zemlje da bude lider u promociji inovacija i vesnik budućnosti za region Balkana. Autor poštanskih maraka EXPO 1967 je čuveni jugoslovenski slikar Petar Jakelić, koji je „Pošti Srbije“ omogućio besplatno korišćenje motiva maraka čiji je autor bio 1967.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!