NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

SRPSKI SPASIOCI U RUŠEVINAMA HATAJA: "Još uvek nalazimo preživele"

Boris Subašić

14. 02. 2023. u 13:03

ZGRADE Hataja, centra istoimene najjužnije turske provincije, pretvorene su u brda betonskog krša iz kojih spasioci i dalje nekim čudom izvlače preživele, iako je prošlo punih osam dana dana od prvog katastrofalnog zemljotresa.

СРПСКИ СПАСИОЦИ У РУШЕВИНАМА ХАТАЈА: Још увек нaлазимо преживеле

MUP Srbije

Vatrogasci-spasioci iz Srbije su od trenutka kada su stigli u Hataj danonoćno angažovani jer se pokazalo da njihova oprema i službeni pas Zigi najbolje detektuju znake života u dubini sravnjenog grada.   

- Već osmi dan danonoćno tragamo za preživelima po ovim užasnim ruševinama sa ostalim kolegama iz Srbije, ali imamo i volje i snage da ostanemo koliko je god potrebno da pomognemo nesrećnom narodu Turske, potreseno kaže za "Novosti" Atila Varadi, vođa Vatrogasno-spasilačkog voda u Vatrogasno-spasilačkoj brigadi Novi Sad.

Crvene uniforme vođa i članova novosadskog Specijalističkog tima za ruševine su gotovo bele od betonske prašine u koju se pretvorio Hataj.

Njegovi stanovnici žive u sklepanim zaklonima po parkovima nedaleko od svojih zgrada koje su sada gomila građevinskog šuta u kome su sahranjene hiljade ljudi.

Vatrogasci iz Srbije danima neumorno krstare kroz taj apokaliptični pejzaž osluškujući specijalnom opremom zvukove koji ukazuju da u brdima betona ima još preživelih, a njihov "četvoronožni detektor" konsultuju i druge spasilačke ekipe.

- Naš službeni pas Zigi je već nekoliko puta otkrio preživele u dubini koje su zatim otkopali lokalni timovi. Naša ekipa je sama iz ruševina izvadila mlađu ženu koja je bila vrlo dugo zatrpana, ali srećom je preživela. Zemljotres koji je pogodio Tursku je nesreća koja se teško može zamisliti dok se ne suočite sa njom - kaže Varadi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo